Verighete de 14 kt sau 18 kt

Fabrica de Verighete ATCOM confectioneaza verighete atat de 14 kt. cat si de 18 kt.

Daca inca sunteti nedumeriti in a alege  caratajul verighetelor dvs. noi ne-am gandit sa va informam cu privire la fiecare  categorie in parte lasand la alegerea dvs. tipul de aur ales la confectionarea  verighetelor.

Aurul, in starea lui pura este de 24 de carate,  are o culoare galbena aurie si este  prea moale pentru a fi folosit la  confectionarea bijuteriilor. Sub forma de pulbere, aurul poate avea culori  variate, incepand de la rosu pana la albastru. Din acest motiv aurul utilizat  pentru confectionarea verighetelor se aliaza cu alte metale pentru urmatoarele  scopuri:

- pentru a creste rezistenta;

- pentru a-si schimba culoarea de baza in scop  decorativ;

- pentru a micsora pretul  metalului.

 

                                                     Tabel de Corespondenta
Carate                                               Continut       aur                                           Miimi
24       k                                                      99,99       %                                                   999
22       k                                                      91.6       %                                                     916
18       k                                                        75       %                                                      750
14       k                                                      58,3       %                                                     585
10k                                                             41.6       %                                                     416

 

 

Cum se poate determina cantitatea de aur pur  intr-un aliaj de aur ?

Pentru aurul  de 18 kt, inmultiti masa cu 750 si apoi impartiti la 1000.

Cum se poate determina cantitatea metalului de  aliere ?

Inmultiti masa aurului pur cu 1ooo si apoi  impartiti la valoarea finetii aliajului, in acest caz 750.

Aurul de 24 de carate este considerat prea moale  pentru a fi prelucrat  si tocmai de aceea se aliaza cu alte metale  pentru a creste duritatea sa. Daca sa presupunem ca ati avea o bijuterie de 24  kt ea s-ar rupe imediat sau s-ar indoi pentru ca este foarte moale.

Optseprezece (18 kt.) carate de aur  reprezinta  18/24 miimi  sau trei sferturi de aur curat cu sensul de  75 la suta aur fin in timp ce 14 carate reprezinta 14/24 miimi sau mai mult de jumatate din aurul curat, denumirea europeana fiind de 58,5 % aur  fin.

Avantaj: Aurul de 14  karate are o mai mare duritate fiind aliat cu alte metale cum ar fi cupru,  argint fin.

Elementele de aliere pentru a schimba culoarea  aurului:

-Aurul roz: aur + cupru;

-Aurul galben: aur+ cupru+ argint fin;

-Aurul verde: aur+ argint + cupru+ zinc;

-Aurul gri: aur+ cupru+ nichel + zinc;

-Aurul alb: aur+ nichel + palladium + zinc +  cupru.

Aliaje galbene       ale aurului

Metal

Finete

Procent

Aur   verde

aur   pur

argint

cupru

750

187

62

100,0

25,0

8,0

Aur   roz

aur   pur

argint

cupru

750

125

125

100,0

16,65

16,65

Aur   rosu

aur   pur

argint

cupru

750

62

187

100,0

8,0

25,0

 

Aurul galben

Aurul galben de 18 kt. este obtinut in urma  alierii cu o combinatie de jumatate de cupru si jumatate de argint. Se ajunge  astfel, in functie de proportii, la diferite culori si duritati  dupa cum am vazut  mai sus.

In cazul in care se mareste procentul de  cupru din aliaj rezulta o nuanta roscata mai accentuata si  totodata o mai  mare duritate.

O cantitate mai mare de argint duce la obtinerea  unui aur mai putin dur si cu o nuanta galbena. Exista aliaje care confera  aurului diferte caracteristici si nuante.

Aurul alb

Prin adaugarea  a 250 de parti la mie de  aliaj, care contine proportii de paladiu, argint si nichel, putem  obtine diferite aliaje de aur alb. Aurul alb are o usora tendinta galbuie si  tocmai de aceea este introdus intr-o baie electrolitica cu rodiu. Inainte de  aceasta baie, este necesar sa fie lustruit. Aliajele folosite de regula sunt  paladiu si rodium.

Aurul alb, in cazul in care este aliat cu  paladiu, este foarte maleabil si poate fi utilizat pentru piese prelucrate prin  deformare plastica, insa nu este utilizat pentru monturi de tip gheara sau in  piese care necesita folosirea unui material dur. Pentru obtinerea unui aliaj cu  paladiu se foloseste o lama care permite suplimentarea cantitatii de oxigen  avand in vedere ca procesul se realizeaza la temperaturi foarte inalte.

Pretul aurului este  diferit deoarece aurul de 18 kt contine in el mai mult aur fin. Tocmai de aceea  rezulta un pret mai mare.

Un gram de aur 18 kt contine 1.28 grame de 14 kt  deci cu 28 % mai mult material (aur ) de aici rezulta si diferenta de pret.

 

Atentie ! Daca alegeti sa comandati verighete de 18 k, platiti cu 28 % mai mult si pentru ca exista diferenta de pret care provine din faptul ca aurul din verighete contine mai mult aur fin dar si pentru ca verighetele ies mai grele deoarece aurul de 18 kt are o densitate mai mare.

 

Exemplu: Un model de verighete sa presupunem ca este de 14 kt  are 10  grame;

Acelasi model de verighete  de 18 kt identic, grosime, latime, etc. are  12.80 grame.

Ceea ce nu se spune la alte bijuterii este  faptul ca platiti mai mult:

1. Verighetele  contin mai mult aur fin in stuctura  (mai scump cu 28%);

2. Verighetele  ies mai grele la gramaj.

 

Ce argumente avem in cazul in care alegeti sa confectionati verighete de 14 kt ?

 

Aurul de 14 kt. este mai ieftin, este mult mai  tare, nu se toceste repede, nu se zgarie usor, nu se indoaie la fel de repede ca  cel de 18 kt. este mai rezistent in timp si usor de intretinut, lustruit,  slefuit.

Pe vremuri se purta aurul de 18 kt. pentru ca  provenea din Italia si nu era rosu ca cel din Romania sau Rusia.

Acum exista aliaje moderne care nu mai fac  diferenta de culoare, aurul de 14 kt. arata la fel de galben ca cel de 18 kt. si  nu este la fel de scump ca cel de 18 kt. pentru care platiti in plus 28 % (1gr.  aur 18kt. = 1.28 aur 14 kt.)

Pietrele tintuite in aur mai tare de 14  kt. nu cad la fel de usor ca cele din aurul moale 18 kt. care se  toceste mai usor.

Concluzie: Aurul de 14 kt . este mult mai rentabil, ieftin, rezistent si arata aproape la  fel, chiar permite combinarea mai multor culori (alb, roz, verde,  negru).

Singurul avantaj pe care il au verighetele de 18  kt. consta in faptul ca aveti o valoare mai mare (mai mult aur ) investit  in verighete si aceasta valoare poate creste in timp.

 

Inapoi sus pe paginaInapoi sus pe pagina